Sections

Builder: I was too nice

The Brooklyn Paper
Share on TwitterTweet
Share on Facebook
Subscribe

Don’t miss our updates:

Add this to the “no good deed goes unpunished” category: A developer of a controversial condo project says his building is stalled because he was so responsive to neighborhood complaints that the city had time to implement the very zoning changes that made his previously legal project suddenly illegal.

Developer Billy Stein had been applauded by Carroll Gardens residents and elected officials for meeting with neighbors when they were upset about the original size and appearance of his proposed seven-story apartment building at the corner of Second Place and Smith Street.

But now they’re reveling in stifling his project.

“This is a great step in our neighborhood’s commitment to maintain its integrity and unique character,” the Carroll Gardens Coalition for Respectful Development wrote in an e-mail after the City Council blocked Stein by limiting building heights and densities on 15 blocks in the mostly low-rise neighborhood.

The irony is that if Stein had run roughshod over community concerns, he could have laid enough of his foundation to be grandfathered in under the old zoning rules.

Not that he’s bitter, of course.

“Maintaining communications with the community about the design was the right thing to do,” Stein said in an e-mail. “We have a far better project, both for the neighborhood and for our future residents, as a result.”

Amid neighborhood complaints last June, Stein scrapped his original metal-clad design by bad boy architect Robert Scarano.

He then hired a new draftsman and came back months later with a more contextual brick design though, at seven stories, it was still too tall for some tastes.

Now Stein’s building, which he calls Oliver House, is stopped in its tracks because the city fast-tracked the zoning change that was implemented last week.

Stein had asked the city to exempt his project from the rezoning to no avail, but residents are not very sympathetic.

“It wasn’t any secret that this thing [zoning change] was happening,” said Carroll Gardens Neighborhood Association member Gary Reilly, referring to the grassroots campaign that coalesced a year ago to close a zoning loophole that had classified some Carroll Gardens streets as “wide” — and therefore suitable for taller buildings.

“I certainly appreciate the developer working with the neighborhood. He did a really good job re-imagining the fa├žade of the building, but at the end of the day, we’d like to see something keeping in scale with the rest of the neighborho­od,” Reilly said.

In the wake of the new regulations, the Department of Buildings halted work at a handful of other Carroll Gardens construction sites, though none were as much of a flashpoint as Stein’s project.

Stein will seek a variance from the Board of Standards and Appeals to allow him to complete his 70-foot edifice.

Updated on Monday, Aug. 4: An earlier version of this story referred to the group C.O.R.D. (also known as the Coalition for Respectful Development) under an incorrect name. This version of the story is accurate.

Updated 5:07 pm, July 9, 2018
Today’s news:
Share on TwitterTweet
Share on Facebook
Subscribe

Don’t miss our updates:


Reasonable discourse

fred from CG says:
Stein never "worked" with the neighborhood. All the meeting I attended to consisted of a presentation of the project and if most of Carroll Gardener were polite, they never "applauded". The only thing that changed from the original "Scarano" design and the actual one is the envelope: less metal. That's all.

The building height is about 85 feet if we include the staircase going to the roof and other mechanical facilities. Far away from the current zoning limit of 55 feet and the double of most buildings in the area. This is the main concern for the neighborhood and Stein never accepted to reduce the size.

About the construction: The foundation were at about 20% of completion when the amendment passed at city council. Far away from the 50% required to be grandfathered by the old rule. It was pathetic to see the erection of a fence on the plaza and the destruction of the newsstand just a few day before the vote. It looked like the developer was trying to make his construction more advanced than it was.
Aug. 3, 2008, 11:54 am

Comments closed.

First name
Last name
Your neighborhood
Email address
Daytime phone

Your letter must be signed and include all of the information requested above. (Only your name and neighborhood are published with the letter.) Letters should be as brief as possible; while they may discuss any topic of interest to our readers, priority will be given to letters that relate to stories covered by The Brooklyn Paper.

Letters will be edited at the sole discretion of the editor, may be published in whole or part in any media, and upon publication become the property of The Brooklyn Paper. The earlier in the week you send your letter, the better.

Keep it local!

Stay in touch with your community. Subscribe to our free newsletter: